søndag 28. november 2010

En egenferd.

Egenferd
Vi har nå vert på en veiledertur, der vi som elever har hatt ansvar for 5 medstudenter på Høyskolen i Sogn og Fjordlandet. Vi gikk fra Kaupanger inn på Beidesetevatnet og ned til Vikastondi i Sogndal. I detteinnlegget vi jeg snakke litt om valgene vi tok på før, under og etter turen.

Før
I denne prosessen satte jeg og Sondre oss ned og la planene for turen. Her tenkte vi gjennom, hvordan vi skulle gjøre turen reint praktisk. Vi tenkte også gjennom hvilken veilederrolle vi ville ta på oss under turen. Vi bestemte oss for å samarbeide med 3 andre i klassen som gikk fra Vikastondi og over. Vi hadde felles leier den første natten slik at vi kunne bytte bilnøkler. Under planleggingen lagde vi en turplan der vi definerte mål med turen. (Leirliv, kos og matlaging på bål, mens hovedlæringsmålet vårt var orientering og bruk av kart og kompass). Vi hadde også med en del praktisk informasjon til gruppa som er viktig når du skal han med ferske folk ut på tur. Slik som pakkeliste, pakketips, og rammene for turen.
 
Under.
Vi startet turen med en autokratisk lederstil, det går ut på at du som veileder tar alle avgjørelser.  Vi bestemte oss for å gå et lite stykke inn i skogen der vi fant et egnet sted for og ha en liten introduksjon av bruk av kart og kompass. Etter denne introduksjonen gikk vi over på en mer Abdikratisk lederstil, der vi lot gruppa bestemme rutevalget til leirplassen. Denne lederstillen går ut på at veilederen trekker seg helt ut og lar gruppa løse problemet selv. I denne sammenhengen rutevalget til leirplass. Vi ga som oppgave at vi ville ha distansen, høyden og hvor langtid vi kom til og bruke frem til leirplass. Denne lederstilen passer best når du har veit at konsekvensen av en feil avgjørelse ikke har store konsekvenser. Som i dette tilfellet hadde vi godt med tid, været var bra og det verste som kunne skje var at vi gikk en litt lenger tur til leir. I denne lederstilen står læringen til gruppen i fokus.

Fremme ved leir valgte vi en demokratisk lederstil der vi diskuterte innad i gruppen hvor det beste stede for en gapahuken var og hvor bålet skulle stå og hvem som skulle gjøre hva. Vi fant en helt sinnsykt idyllisk sted ute på en holme i Nord-enden av Beidesetevatnet.  Etter at de hardest i gruppen hadde testet temperaturen på vannet ble leiren satt opp, båle laget og god mat inntatt.
 
Etter.
I det vi var fremme ved bilene etter tre veldig fine dager med fint vær god mat og bålkos. Var tiden inne for en evaluering av turen. Denne styrte jeg og Sondre, vi hadde i forkant skrevet ned noen spørsmål vi syntes var viktig og evaluere. Hvilken lederstil har vi da valgt?

Nå har jeg presenter de tre lederstiler, hvis du vil lære mer om disse har Priest and Gass, skrevet en bok som heter ”Effektive Leadership in Adventure Programming”. De er der jeg har hentet stoffet i denne innlegget fra.

Takk for turen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar