torsdag 16. september 2010

Reise sakte gjennom Nærøyfjorden.



Dag 1.

I motsetning til rib-båtene som kjører heile Nærøyfjorden på ca 2 timer, skulle vi nå bruke 3 dager. Vi satte ut i Undredal etter et litt forlenga foredrag om Undredals historie, og deres geit ost produksjon. Det var interessant og høre om hvordan en slik liten kommune klarer og holde resursene og pengene i bygda si. Etter litt sang og originale innslag fra bygdas ordfører fikk smake på en veldig god Geitost, spekepølse og hjemme laget eple most, alt laget i bygda på gammelt vis. Mette og gode var det på tide og stifte et nærmere forhold til Fjærringen, som var farkosten for denne turen. Denne 8-ringen har vi fått lånt av Fjordmuseumet i Kaupanger den var brukt i gode gamle dager til å frakte alt fra post til handelsvarer til torget. Denne var også brukt til å frakte folk til kirken på søndager. Vi losset oppi og sette ut på fjorden, og etter en times øving så jeg ingen forbedring på vår ro teknikk og evne til og styre båten rett frem. Noe som gjorde turen litt lenger, men det gjør absolutt ingen ting i et slik vakkert landskap.  Det var ikke spådd rein på turen men våt var jeg allikevel, for da vi skulle krysse fjorden blåste det opp og bølgene slo inn over ripa. Jeg må innrømme at jeg var litt skeptisk på hvordan denne gamle båten skulle tåle sjøen, men 8-ringen hold sammen og ridde ut ”stormen”. Så bygge båt kunne de før i tiden. Etter ca 4- 5 timer nåde vi leir for dagen. Som var et lite idyllisk sted med navn Dyrdal. Dyrdal er en fra fløta lita bygd inne i Nærøyfjorden, her skulle vi bo på den gamle skolen på stedet. Etter litt god mat og hvile var det på tide og sette trollgarn å håpe på pigghå. For og drøye ventetiden fikk vi høre til om naturbasert turisme og næringsaktivitet i verneområde. Et fint sted og ta et studenttema, siden vi er ute i guds frie natur og ser hvordan det funker.
Turens største fangst.

Dag 2.
Etter en god natt søvn på kjøkkenet på skolen og ingen visitt av spøkelse som skal bo der, var det på tide og dra garnet. Det ble ingen pigghå, men tre store krabber fikk vi. Nå skulle vi ro en liten times tid over til garden Styvi og høre på Botolf, en sikkelig luring som bor der ute i fjorden. (http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/517386/) Vi fikk høre om hvordan det var og drive gard når området ditt blir et verneområde. Botolf har tatt vare på alle de gamle redskap som var brukt der på garden. Og laget et museum av dette, og hvis du er sulten er det også mulighet for å kjøpe en mat bit på kafeen hans. Der det henger diverse gamle bilder. Et vel vert besøk.

Dag 3.
Det ble en tidlig start på dagen for vi skulle rekke vikingkongen Georg inne i Gudvangen. Denne guten leker ikke, han ER viking. Her fikk vi prøve diverse vikingleker, knattlek var kanskje den morsomste, som er en blanding av tennis og rugby, og i ekte viking stil. Ingen regler. Vi fikk også se hvem som var sterkest, flinkest til å skyte med pil og bue, til og med hvem som var best i senga, alt i ekte vikingstil. Etter litt lek og moro fikk vi høre Georgs planer å bygge en Vikinglandsby der på Gudvangen. Han hadde planen klare med 50 hus, jord voll og langhus. Etter noen hus var kommet opp skulle de begynne å fabrikkere husene der på stedet. Et spennende prosjekt jeg ønsker all hell og lykke.

Under evalueringen av turen kom det fram at det er digg å være turist og reise sakte i Nærøyfjorden. Vi har lært masse om lokale krefter og hvordan en kan holde resurser og penger i små samfunn. Vi har også fått stiftet et godt bekjentskap til Fjærringen og sett hvordan den handteres både i sjø og på stille vann. Dette er noe jeg absolutt vil anbefale til alle. Fjørringer er og få lånt, og farten er ca 2 km raskere enn en havkajakk.  God tur. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar